Dieta bezglutenowa – czy to ma sens ?

Dieta bezglutenowa – czy to ma sens ?

Dieta bezglutenowa zdobyła w internecie wielu zwolenników i to w wielu przypadkach radykalnych zwolenników. Czy aby na pewno jest to taka wspaniała dieta ?

Zatem kilka słów wstępu, o których pewnie większość osób już wie … ale dla pewności. Gluten obecnie występuje we wszystkich tradycyjnych zbożach, jak pszenica, żyto, jęczmień i owies (choć istnieją odmiany choćby owsa niezanieczyszczone glutenem). 

Gluten zdaniem jego przeciwników jest złem wcielonym i powinniśmy go wykluczyć z naszej diety. Co więcej – wielu zwolenników eliminacji glutenu, którzy przy okazji przeszli na dietę bezglutenową wskazują wprost, że czują się znacznie po jego odstawieniu. Najczęściej jednak to nie odstawienie glutenu sprawia, że możemy mieć takie odczucia. Dzieje się tak, ponieważ produkty z glutenem zawierają bardzo często szereg stabilizatorów, konserwantów i wzmacniaczy smaku i to najczęściej przez eliminację z diety tych elementów możemy czuć się znacznie lepiej. Nie powinniśmy od razu upatrywać winy w glutenie, bowiem często to nie on jest problemem.

Gluten w produktach zbożowych jest jak cement na budowie. Bez niego nie stworzymy spoiwa niezbędnego np. do produkcji pieczywa. Innym z elementów „łączących” (innym niż gluten) jest tłuszcz – przez co w produktach bezglutenowych (jak pieczywo czy makaron) mamy najczęściej więcej tłuszczu, bowiem bez niego produkt finalny by nie powstał. Tłuszcz w tych produktach dla osób zdrowych jest jednak najczęściej gorszym rozwiązaniem, aniżeli gluten sam w sobie. Zatem – jeśli nie mamy celiakii, alergii na gluten bądź nietolerancji glutenu nie powinniśmy go eliminować z diety automatycznie.

Jest jeszcze jeden aspekt zwolenników diety bezglutenowej, który należy tu wytłumaczyć. Wiele osób wskazuje, że gdy przeszli na dietę bezglutenową i chcieli wrócić np. po roku z powrotem do spożywania glutenu to zawsze odczuwali dyskomfort po spożyciu produktów z glutenem. To oczywiste, że tak się czuli. Dlaczego? Bowiem nasz organizm po pewnym czasie traci umiejętność trawienia glutenu jeśli go nie dostarczamy do organizmu. Dane z literatury wskazują, że umiejętność trawienia glutenu zanika po upływie ok 6-9 miesięcy od jego odstawienia. Oczywiście jest to zależne od indywidualnego funkcjonowania organizmu i czas ten z całą pewnością jest różnych u różnych osób, ale mimo wszystko po pewnym czasie jest znacznie trudniej wrócić do diety zawierającej gluten. Jesteśmy w stanie pobudzić organizm do ponownego trawienia glutenu, ale najczęściej wymaga to już wprowadzenia farmakoterapii.

Dla podsumowania – dieta bezglutenowa jako dieta eliminacyjna nie podlega żadnym wątpliwościom i powinniśmy ją wprowadzić; dieta bezglutenowa jako dieta alternatywna jest całkowicie nieuzasadniona. Czym różni się dieta eliminacyjna od alternatywnej? Zapraszamy do zapoznania się z tematem