Dieta kobiet w ciąży
Jednym z najważniejszych elementów o którym powinniśmy pamiętać w okresie ciąży jest dieta. Stosowanie jej w tym czasie ma na celu prawidłowy wzrost rozwijającego się dziecka. Już na etapie planowania ciąży, sposób naszego odżywiania ma bardzo duży wpływ na sposób działania organizmu kobiety w ciąży jak i na samo rozwijające się dziecko. W przypadku każdej kobiety zaleca się suplementacje kwasem foliowym w ilości 400 mcg, już od pierwszej miesiączki (taką zasadę wprowadzono m.in. we Włoszech). Jeśli natomiast nie suplementowaliśmy kwasu foliowego nigdy wcześniej a planujemy ciąże zaleca się rozpoczęcie suplementacji na 6 miesięcy przed planowaną ciążą. Niedobór tego suplementu może prowadzić do licznych wad rozwojowych u dziecka jak do bezmózgowia lub przepukliny mózgowo-rdzeniowej.
W okresie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych, natomiast na energię już nie w tak dużym stopniu. W diecie w ciąży należy pamiętać, że zapotrzebowanie to jest zmienne w kolejnych trymestrach. Szczególną uwagę należy zwrócić na żelazo i witaminę B12, których odpowiednia podaż jest bardzo istotna.
W okresie ciąży, a także bezpośrednio przed nią ogromne znaczenie ma ograniczenie (do zero) spożycia alkoholu. Jest to niezmiernie ważne bowiem nawet najmniejsze ilości alkoholu trafiają do rozwijającego się dziecka. Popularnie mówi się (co zostało potwierdzone badaniami), że pierwsze pije dziecko – zatem jedna lampka wina, którą spożywamy i która wydaje się mało istotna może być już bardzo poważna w skutkach dla rozwijającego się dziecka. Ponieważ konsekwencje mogą być bardzo poważne i wpłynąć na całe życie jeszcze nie narodzonego dziecka nie warto pod żadnym względem ryzykować.
W okresie ciąży zwracamy również szczególną uwagę na:
- eliminację z diety podrobów, w tym przede wszystkim wątróbki. Nawet jeśli zdiagnozowano u nas anemię. Zawiera ona bowiem, nawet w małym kawałku toksyczną dla organizmu ilość witaminy A,
- nie spożywamy produktów zawierających w swoim składzie mleko niepasteryzowane – może być ono bowiem źródłem różnych bakterii i prowadzić do listeriozy, salmonellozy, czy toksoplazmozy,
- eliminujemy surowe mięso, ryby, owoce morza, niedogotowane jaja – tak jak przy niepasteryzowanym mleku mogą przyczynić się do rozwoju chorób niebezpiecznych zarówno dla matki, jak i dla dziecka,
- surowe kiełki roślin – mogą prowadzić do zakażeń pokarmowych,
- dieta powinna być możliwie najbardziej urozmaicona,
- liczba posiłków w ciągu dnia powinna być na normalnym – prawidłowym – poziomie, czyli 4-5 w ciągu dnia,
- aktywność fizyczna – może być utrzymana na podobnym poziomie jak przed okresem ciąży (nie rozpoczynamy aktywności fizycznej w ciąży) – o ilości i intensywności treningów decyduje wyłącznie lekarz prowadzący ciążę.
Należy również pamiętać, że w trakcie ciąży powinna wzrosnąć masa ciała kobiety. Przyrost ten jest różny i zależy od wielu czynników, w tym między innymi od masy ciała sprzed ciąży. Im jest ona mniejsza tym większy powinien być jej wzrost. Najczęściej zakłada się, że taki przyrost powinien wahać się w przedziale 12-18kg.
Właściwa dieta w ciąży ma wpływ również na zmniejszenie ryzyka zachorowalności na miażdżycę, nadciśnienie, otyłość i cukrzycę u osób dorosłych.
Należy również pamiętać, że po urodzeniu dziecka nie bez znaczenia w dalszym ciągu pozostaje to, w jaki sposób się odżywiamy – przeczytaj o diecie w okresie laktacji.
W razie pytań lub wątpliwości zapraszamy do kontaktu lub spotkania w gabinecie z naszym dietetykiem w Krakowie