Dieta osób zdrowych
Dieta osób zdrowych, jest to dieta odpowiednio dobrana do każdej osoby niechorującej, o należnej masie ciała oraz nie będącej sportowcem. Jest to dieta dobrze zbilansowana, w której zachowujemy regularność spożywanych posiłków. Istnieje kilka elementów o których powinniśmy pamiętać podczas tworzenia takiej diety.
Pierwszy oraz najważniejszy element to fakt iż wszystkie produkty w diecie tej są dozwolone, powinniśmy jednak pamiętać o ich jak największej różnorodności. Białko powinno stanowić od 10-15% całkowitej energii organizmu, a jego dzienne spożycie powinno wynosić około 1g / kg masy ciała. Tłuszcze natomiast powinny dostarczać 20-35% całkowitej energii organizmu. W naszej diecie powinny dominować węglowodany złożone pochodzące m.in. z płatków owsianych, pieczywa pełnoziarnistego, kaszy gryczanej czy ryżu brązowego. Powinny one dostarczać 50-70% całkowitej energii organizmu, a ich minimalne spożycie powinno wynosić około 130 gramów na dzień.
Zalecane jest spożywanie 4 lub 5 posiłków w ciągu dnia. Jadłospis na każdy dzień staramy się opierać na odpowiedniej ilości kalorii dostarczanej do naszego organizmu. Zapotrzebowanie na energię uwzględniamy obliczając wartość podstawowej przemiany materii oraz współczynnika aktywności fizycznej.
Starajmy się zachować w naszej diecie stosunek spożywania 6 porcji warzyw do 1 porcji owoców w ciągu dnia (1 porcja to około 125 gram)
Spożywamy dużo tłuszczy wielonasyconych jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, siemię lniane. Ograniczając tym samym spożywanie tłuszczy nasyconych. W diecie osób zdrowych nie wykluczamy słodyczy oraz alkoholu – ograniczamy jednak ich ilość do minimum.
Ostatni posiłek staramy się spożywać około 4 godziny przed snem, a sen powinien trwać od 7 do 8,5 godziny co dziennie.
W przypadku pytań lub wątpliwości zapraszamy Państwa do kontaktu lub spotkania z dietetykiem w naszym gabinecie w Krakowie.