Dieta sportowców
Dieta przygotowana dla sportowców opiera się na wielu powiązanych ze sobą czynnikach jak rodzaju, jakości i częstotliwości treningów. Czynniki te wpływają na zapotrzebowanie energetyczne danej osoby oraz odpowiednio dobrane proporcje składników odżywczych.
Zapotrzebowanie to określamy na podstawie obliczenia swojej podstawowej przemiany materii, określenia współczynnika aktywności fizycznej. Następnie określony wynik podstawowej przemiany materii należy w dalszej kolejności pomnożyć przez wybraną wartość współczynnika aktywności fizycznej.
W zależności od możliwości czasowych spożywamy 4 lub 5 posiłków w ciągu dnia. Pierwsze nadane powinno być optymalne jak najbardziej tłuste oraz powinno zawierać stosunkowo dużo węglowodanów. Węglowodany te powinny stanowić główny składnik odżywczy w diecie.
W przypadku pytań lub wątpliwości jesteśmy do Państwa dyspozycji. Zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do spotkania z dietetykiem w naszym gabinecie w Krakowie.