Kremowa zupa z pieczonej dyni

Kremowa zupa z pieczonej dyni

Jesienna pora to idealny czas na przygotowywanie dyni na wiele sposobów. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Państwem prostym oraz zdrowym przepisem na delikatną, kremową zupę z pieczonej dyni Hokkaido.

Dlaczego warto próbować naszych sił w przygotowaniu potraw z tym pozoru niełatwym do przygotowana warzywem? Dynia zawiera wiele różnorodnych witamin i minerałów, przy okazji posiadając bardzo niewielką ilość kalorii.

Warzywo to zawiera dużą ilość beta- karotenu czyli naturalnego przeciwutleniacza który wpływa na zahamowanie procesów oksydacyjnych w naszym organizmie czyli zmniejsza prawdopodobieństwo rozwijania się chorób nowotworowych w naszym organizmie. Wpływa on również na obniżenie złego cholesterolu w naszym organizmie. Zatem spożywanie dyni może przyczynić się do zapobiegania zachorowaniu na miażdżycę a co za tym idzie może uchronić nas przed wystąpieniem licznych chorób serca. Ponadto spożywanie pestek dyni zalecane jest często mężczyznom przy problemach z prostatą. Pestki te mają również udowodnione działanie przeciw-pasożytnicze dzięki czemu zalecane są bardzo często dla Pacjentów cierpiących na choroby tego typu.

Składniki / 4 porcje

  • 600 g dyni Hokkaido
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 x korzeń marchwi
  • 2 x korzeń pietruszki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 6 listków natki pietruszki
  • 1 łyżeczki kurkumy
  • Sok z połowy limonki

Przygotowanie

  • Dynię umyć, rozkroić, usunąć nasiona a miąższ wraz ze skórką pokroić w prostokąty.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć pociętą dynię skórką do dołu.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez około 50 minut, do jej miękkości . Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  • Po wystudzeniu dyni, łyżką wydrążyć miąższ oraz przełożyć go do dużego garnka. Dodać ugotowaną uprzednio korzeń marchwi i pietruszki. Następnie dodać przygotowany wcześniej bulion warzywny. Całość zblendować.
  • Następnie dodać jogurt naturalny, drobno pokrojoną natkę pietruszki, sok z połowy limonki oraz doprawić kurkumą. Całość delikatnie pomieszać łyżką.

Propozycja podania

Jogurt naturalny / migdały / orzechy laskowe / pestki dyni