Witarianizm – cóż to takiego i czy powinniśmy się bać ?

Witarianizm – cóż to takiego i czy powinniśmy się bać ?

Witarianizm – to dieta, choć sensowniej byłoby tu powiedzieć styl życia niż sama dieta, która wyklucza spożywanie pokarmów, które to zostały poddane jakiejkolwiek obróbce termicznej. Jedyne obróbki jakie wchodzą w grę to takie, gdzie temperatura podgrzewania nie przekroczy 40 stopni Celsjusza. Zakłada się bowiem, że taką temperaturą jesteśmy w stanie osiągnąć bezpośrednio z promieni słonecznych. Czyli jest szansa, że zrobimy słabo ściętą jajecznicę – białko ścina się dopiero w temperaturze ok 42 stopni – ale jak byśmy rozbili jajko na nagrzanym kamieniu to pewnie jakaś szansa by była na sukces. Dla witarian reakcja Maillarda zachodząca w wyższych temperaturach to samo zło.

Skąd się biorą pomysły na taki rodzaj diety ? Witarianie są przekonani że nie jedząc produktów po obróbce termicznej będą znacznie bardziej zdrowi. Obróbka termiczna niszczy enzymy zawarte w warzywach i owocach, prowadzi do zniszczenia pełnowartościowego białka, czy także może prowadzić do rozwoju chorób nowotworowych . Co więcej … w przeszłości człowiek nie znał ognia i żył znacznie zdrowiej.

Witarianie jednak dość mocno są wybiórczy co do swoich argumentacji.

  1. Zakładają, że nasze organizmy nie ewoluowały przez lata i nadal organizm ludzki trawi w taki sam sposób co w czasach prehistorycznych
  2. Obróbka termiczna niszczy niektóre enzymy i witaminy w warzywach i owocach, ale może się także przyczyniać do powstawania innych składników. Najlepszym przykładem jest tutaj likopen. W pomidorach jest go bardzo niewiele, a w keczupie już bardzo bardzo dużo
  3. Smażenie może być rakotwórcze, ale tylko wtedy kiedy nieumiejętnie je przeprowadzamy. Każdy z tłuszczy ma różną temperaturę spalania, po której uzyskaniu faktycznie może się stać rakotwórczy. Smażenie powinno zatem trwać zawsze krócej niż czas niezbędny do uzyskania przez tłuszcz temperatury spalania
  4. Białko po obróbce termicznej wcale nie staje się tak bezwartościowe jak podają to witarianie. Nadal możemy korzystać z całej puli aminokwasów nawet po obróbce termicznej produktów białkowych
  5. Dieta witarian oparta jest przede wszystkim na owocach. Owoce zawierają w sobie fruktozę, która to dla trzustki i wyrzutu z niej insuliny, jest o wiele bardziej niewskazana nawet niż tradycyjny cukier. Wyrzut insuliny z trzustki jest bowiem gwałtowniejszy po spożyciu fruktozy, niż po spożyciu glukozy
  6. Zapomnieliśmy już o niektórych chorobach, które dawniej były dość popularne – dotyczy to np. tyfusu (duru brzusznego) – za tą chorobę odpowiedzialne są bakterie z grupy Salmonelli, które w temperaturze 60 stopni Celsjusza giną po kilkunastu minutach. Witarianie są znacznie bardziej narażeni na powrót tej choroby do naszego kraju.

Jeśli ktokolwiek rozważa dietę witariańska powinien się bardzo nad nią zastanowić, albo porozmawiać z jakimkolwiek dietetykiem, by dowiedzieć się więcej jakie mogą pojawić się niebezpieczeństwa w trakcie jej stosowania. Warto zapamiętać, że nie ma naukowych i medycznych podstaw by zacząć stosować taką dietę.